12 Eylül 2013 Perşembe

Saksıda Biber Yetiştirmek

Saksılarda güzel verim alabileceğiniz bir diğer sebzede biberdir. Özellikle süs biberi ve cin biberler çok fazla ürün verirler. 

Biber yetiştirmeye karar verdiğinizde edinmeniz gereken ürünler

1. etap için;

- Viyol ya da pet bardaklar
- Torf
- Biber tohumu
- Streç film
- Fıs fıflı sulama aparatı

2. etap için

- Her fide için en az 20 cm lik saksı ( biberler dikdörtgen saksılarda da yetiştirilebilir)
- %60 bahçe topraği, % 20 torf, % 20 gübre karışımlı toprak. ( sadece bahçe torağı da kullanılabilir, yada yapı marketler bu işler için hazırlanmış karışık topraklardan alınabilir fakat kesinlikle tek başına torf kullanılmamalıdır)


1. etap çimlendirme uygulaması

Tek tek bardaklarımıza torfla doldurup elimizle biraz üzerine bastırıyoruz ve tohumlarımızı her bardağa 2-3 tane gelece şekilde serpiştiriyoruz. tohumlarını üzerini çok nce bir tabaka torfla örtüp, fıslama yöntemiyle sulayıp üzerini streç film ile kapatıyoruz.

Her gün streçi kaldırıp 1 saat kadar toprağı havalandırıyoruz. Eğer torf nemini kaybetmiş ise  nemlendirmeliyiz fakat asla ıslak olmamalı.
Biber tohumunu çimlendirmek için güneş gören bir cam kenarı ideal bir yerdir.
Biber yaklaşık 3 hafta gibi bir sürede çimlense de ortam sıcaklığı arttıkça süreç kısalabilir.
Çimlenme başladıktan sonra streç filmi kaldırıp bol güneş alan bir yerde filizleri olgunlaştırmamız gerekir. Biber fidelerimiz en az 4 yapraklı olmadan asıl yerlerine almamamız gerekir. 
En az 4 yapraklı olan fidemizi bir çay kaşığı yardımıyla nazikçe topraktan çıkartıp önceden hazırladığımız, ıslatılmış toprakla doldurduğumuz saksımıza alıp, kökleri zedelemeden kökleri kapatacak şekilde toprakla kapatıp fidemizi asıl yerine geçiriyoruz.

Fidemizin can suyunu vermeyi de unutmayıp, 1 gün gölge yerde bekleterek yavaş yavaş güneşe çıkartıyoruz. 

Biber domatesi göre suyu daha çok sever. İlk 2 hafta gün aşırı yada 3 günde bir sulamak yeterli gelse de havalar ısındıktıktan sonra topragın durumuna bakılarak. Biberlerinizi her gün sulayabilirsiniz.

Biber fideniz 8 yapraklı olduktan sonra tepe alma işlemi denilen; en üste çıkan 2 küçük yaprağı parmaklarınız yardımıyla cimcikler gibi kopartmanız gerekir. Bu tepe alma işlemi fidenizin dallanması sağlayacak.

Bol hasatlı günler......





14 yorum:

  1. Biberin tohumu biberin cekirdekleri sanirim. Yoksa yanlis mi biliyorum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herseyin tohumu kendi üstünde ya da içindedir çileğin bile tohumu üzerindeki siyah benekler mesela onlar çekirdek oluyor.

      Sil
  2. Tşk ederim yazınız için

    YanıtlaSil
  3. Didem abla yazın için teşekkürler acaba bana daha fazla yardımcı olabilirmisin

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. paylaşmış olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim .
    yalnızca kafama takılan bir durum var.Biber fideniz 8 yapraklı olduktan sonra tepe alma işlemi denilen; en üste çıkan 2 küçük yaprağı parmaklarınız yardımıyla cimcikler gibi kopartmanız gerekli diyorsunuzya koparttıktan sonra altı yaprak mı kalacak yoksa 8 yapraktan sonra çıkan 2 küçük yaprağı mı kopartıcaz ?

    YanıtlaSil
  6. gunde 2 saat güneş gören bir yerde biber yetistirebilirmiyim

    YanıtlaSil
  7. gunde 2 saat güneş gören bir yerde biber yetişirmi

    YanıtlaSil
  8. Bugün macrocenterdan biber tohumu aldım paketin içinde solucan gübresi de vermişler. Tohumu ektikten sonra nasıl bir yol izleyeceğim diye düşünüyordum, verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. Concealer simulator be Hallam lazim

    YanıtlaSil
  10. Biber fidemin yapraklarında sararma oldu ve gelişimi yavaş sulama fazlalığındanmı acaba saksımın dibinde direnej mevcut. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  11. Apartmanmı dikeceksiniz kardeşim ne anlatyorsunuz neyin peşindesiniz altı üstü biber yetiştireceksiniz ek suyunu taki et bukadar.

    YanıtlaSil
  12. Ben bugün biber salatalık ve domates ektim pilastik bardaklara ama biraz bardaklarin içine fazla tohum koydum biri çıkar biri çıkmazsa die umarım yalnis yapmamisimdir cvp yazarsanız sevinirim ilk defa bole birşey yapıyorum biraz sabirsizim teşekkürler.

    YanıtlaSil